Wandeltips voor een vakantie in Tatra of Reuzengebergte Polen

Wandelstokken zijn toch voor oude mensen?

Vooral in de bergen heb je er veel baat bij. Door de stokken op de juiste manier te gebruiken verminderd de druk op je benen en verdeel je het gewicht dus over je gehele lichaam. Je hebt dus een extra steunpunt tijdens berg opwaarts gaan. Bij het naar beneden lopen krijgen mensen vaak last van hun knieën. Je knieën krijgen behoorlijk wat klappen en vooral als je ook nog eens met bepakking loopt is dat niet niks. Om dit te voorkomen loop je met je schouders naar voren in plaats van naar achteren. Het voelt wellicht wat onnatuurlijk maar het helpt je zeker.

Tegenwoordig hebben ze verschillenden wandelstokken zoals telescoop of uitvouw stokken. Die kun je makkelijk klein maken en aan de zijkant van je tas bevestigen zodat je ze altijd bij de hand hebt. Met één wandelstok kan ook al het verschil maken als je wandelen met twee stokken bijvoorbeeld vervelend vind. Of je fabriceert er zelf één van een grote tak.

Zo begon ik eigenwijs aan een bergtocht tijdens mijn CIOS buitensport opleiding. We hadden er al dagen op zitten met verschijnen activiteiten in de bergen. Mijn docent gaf mij een paar wandeltips en wandelstokken en zei dat dit zou helpen tegen mijn knieblessure. Iedereen lachen natuurlijk (waaronder ik zelf ook) want dat is toch voor ouderen en het ziet er stom uit. Toch luisterde ik naar zijn advies. En weet je wat? Wat een uitvinding! Ik wandelde daarna in hoog tempo die berg op en af en de pijn in mijn knie? Die was weg! Haha en iedereen wilde die stokken daarna natuurlijk ook.

Geschreven door: Kelly

Wandeltips: Het weer

Kijk jij vooraf naar het weer voordat je de bergen in gaat?

Een van de meest voorkomende fouten is dat mensen dit vergeten en dan tegen onverwachtse vervelende dingen aanlopen. Een slechte voorbereiding kan een tocht dan ook echt verpesten. Zo goed mogelijke voorbereiding maakt de tocht aangenamer en vooral als je een zware en lange tocht loopt moet je het niet zwaarder maken dan nodig is. Wist je dat er talloze weer apps zijn om goed inzicht te krijgen in de weersomstandigheden in de bergen. Meteoblue is een  prima app die je goed voorbereid op het weer in de bergen!

Conclusie is check het weer! Ook al lijkt het de perfecte zonnige dag. In de bergen kan het weer in een paar minuten veranderen.

Geschreven door: Mike

wandeltips voor een vakantie reuzengebergte polen
wandeltips in het reuzengebergte

Wandeltips: Elektronica

Wist je dat door de kou de batterijen van elektronica heel snel leeg kan raken?

Het laatste wat je wilt op reis is dat je onverwachts je camera, zaklamp, powerbank of telefoon uit valt. Vooral als je afhankelijk bent van je navigatie op je telefoon, best vervelend.

Om dit te voorkomen kun je die het beste zo dicht mogelijk bij je lichaam houden. Dus bijvoorbeeld je telefoon, powerbank en losse batterijen in je binnenzak van je jas. Zo blijven deze warm door je lichaamstemperatuur.

Let wel op dat je apparatuur niet nat word van je eigen zweet. Of wikkel je spullen tussen je kleding en doe dit in een waterdichte zak in je rugzak en leg hier een handwarmer bij. Dan heb je lekkere warme kleding en je kunt je spullen gebruiken. Score!

Geschreven door: Kelly

Dit zijn jouw gidsen

berggids Tatragebergte in Polen

Timo

Ik vind het fantastisch als iedereen zorgeloos geniet of zichzelf overwint. Want wees eerlijk, bergen zijn altijd indrukwekkend.

berggids reuzengebergte tatragebergte polen

Mike

De fysieke en mentale uitdaging van het bereiken van een bergtop paste helemaal in mijn straatje.

berggids reuzengebergte

Kelly

De bergen en in de natuur zijn staan op nummer één. Uit de drukke wereld stappen en in de rustige en ruige natuur treden.

Kom jij mee naar het Tatragebergte of het Reuzengebergte?