Wandelen in Polen

Polen, een onontdekte parel van Oost-Europa. Bergen en natuur voor elke wandelaar en klimmer. Je verwacht het niet, en toch is het zo! Niet voor niks komen er meerdere beroemde bergbeklimmers uit Polen. Op anderhalf uur vliegen ben je in al in het Reuzengebergte. Perfect vakantie gebied om kennis te maken hoe het is om te wandelen in Polen, maar ook met al veel wandel ervaring kun je in deze prachtige omgeving goed uit de voeten.

De hoge Tatra, een gebergte niet veel verder, is uniek in zijn soort. Uitdagende wandelroutes, Instagram-waardige uitzichten en een fantastische natuur. Wandelen in Polen is een bijzondere ervaring, waar iedereen een keer geweest moet zijn! Op deze pagina vertellen we je wat meer over de veelzijdige bergen in Polen en bij welke gebieden je moet zijn.

Op naar de Poolse bergen

Wandelen in de bergen is de nummer één bezigheid op dit moment onder actieve vakantiegangers. Grote kans dat jij ook elke vakantie een tochtje maakt. Het is namelijk erg gezond voor je, zowel fysiek als mentaal. Even een andere omgeving en in beweging zijn.

Wandelen in het Tatra gebergte of Reuzengebergte Polen

Veel mensen denken dat Polen een vlak en eenzijdig land is maar dat is zeker niet waar! Polen kent enorm veel gebieden waar je kunt wandelen. Expeditie Polen richt zich vooral op twee gebieden in het Zuiden van Polen, het Tatra gebergte en Reuzengebergte. Het Reuzengebergte kenmerkt zich door de uitgestrekte glooiende bergen met mooie uitzichten over diepe groene valleien. Het Tatra gebergte daarentegen is weer helemaal verschillend. Met haar mini alpine karakter en steile bergtoppen is dit gebergte toch echt uniek in haar soort. Polen heeft dus veel indrukwekkende natuur wat nog niet begrensd of beknepen is door het massatoerisme. Hierdoor geeft het wandelen in de rauwe en eerlijke natuur van Polen je een speciale energie waardoor je direct een unieke kijk krijgt in de veelzijdige natuur die dit land te bieden heeft.

Laat je verrassen met één van onze wandelvakanties over de eindeloze wandelroutes die Zuid Polen te bieden heeft. Dichterbij en mooier dan je denkt!

wandelen in polen
wandelen reuzengebergte polen

Wandelen in het Reuzengebergte Polen

Het bosrijke gebied, waarvan delen onder de UNESCO bescherming vallen, is een paradijs voor mensen die voor de eerste keer willen wandelen in Polen, of voor gezinnen en mensen die zich willen voorbereiden op het ‘Hoge Tatra gebergte’. Dicht bij de plaats Jelenia Góra ligt het hoogste punt van het Reuzengebergte op 1603 meter boven de zeespiegel. Op dat punt, de Sniezka, staat een kapel en een observatorium dat meer weg heeft van een vliegende schotel dan een sterrenwacht.

Om hier te komen moet je een typisch pad volgen waarbij er allemaal grote keien in de weg zijn gelegd. Dit zorgt ervoor dat je zeker wel hoogtemeters maakt het eerste gedeelte, maar technisch is dit erg makkelijk te lopen. Nadat je onderweg een klein hutje tegengekomen bent met de mogelijkheid om in een heerlijk luie stoel van de zon te genieten komt een iets uitdagender stuk. De ondergrond wordt wat ongelijker, er komen wat trede hier en daar zodat het echt begint aan te voelen als een beklimming. Je kunt hier lekker in je ritme komen, kinderen vinden het klauteren geweldig en technisch is het nog erg goed te overzien. Het wordt wat steiler dan het begin, en je loopt de berg op met de hele tijd een mooi uitzicht over de natuur rond Jelenia Góra naast je.

Bovenaan deze klim vind je een grote iconische berghut waar je wat lekkers kan halen. Een Pool met een blik bier voor 10 uur kun je ook zomaar tegen het lijf lopen, die vooroordelen kloppen dan wel weer een beetje. Vanuit daar is het nog maar een klein stukje naar de punt van de Śnieżka.

Wandelen naar Śnieżne Kotły

Een mooi vervolg op de tocht is de wandelroute naar Śnieżne Kotły. Een parel van een wandeling waarbij er meer van je techniek gevraagd wordt. Ook hier kun je als beginner goed uit de voeten, er zijn geen moeilijke passages, je kan alles rustig wandelen, maar de omgeving en ondergrond wordt wel wat rotsachtiger. Met een mooi kraakhelder meer tijdens de tocht als rustplaats en het uitzicht tegen op een steile bergwand waar menig klimmer zijn vingers bij af zal likken krijg je echt het gevoel dat je ver in de bergen bent, weg van de bewoonde wereld. Je kan er erg ontspannen wandelen en als je echt wilt trainen: er zijn genoeg paden omhoog die erg lang doorgaan. Aan je bergsport conditie werken kan hier zeker.

Nu begint het laatste deel van de wandelroute naar Śnieżne Kotły. Een lang stuk waarbij je doorzettingsvermogen even op de proef gesteld wordt. De beloning bovenaan is het echter meer dan waard! Een instagram-achtig uitzicht waar je overdonderd wordt door de schoonheid die een vakantie in het Reuzengebergte te bieden heeft.

Geschreven door: Timo

Dit zijn jouw gidsen

berggids Tatragebergte in Polen

Timo

Ik vind het fantastisch als iedereen zorgeloos geniet of zichzelf overwint. Want wees eerlijk, bergen zijn altijd indrukwekkend.

berggids reuzengebergte tatragebergte polen

Mike

De fysieke en mentale uitdaging van het bereiken van een bergtop paste helemaal in mijn straatje.

berggids reuzengebergte

Kelly

De bergen en in de natuur zijn staan op nummer één. Uit de drukke wereld stappen en in de rustige en ruige natuur treden.

Kom jij mee naar het Tatragebergte of het Reuzengebergte?