Meerdaagse wandeltocht in de Hoge Tatra Polen

Hiken langs steile wanden en hangende massieve rotsketels. Klauteren via kettingen en gespen om verrast te worden op prachtige vergezichten. Ken je de Hoge Tatra al? In dit alpine gebergte maak je kennis met pittige bergwandelingen en word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Er zijn ongeveer 600 km aan bewegwijzerde wandelpaden in de Tatra waardoor iedereen de allermooiste plekjes van dit speciale berglandschap kan zien. Op deze pagina vertellen we je meer over dit unieke natuurgebied in Polen en waarom je een vakantie naar de Hoge Tatra op je bucketlist moet zetten.

Over de Hoge Tatra

De Hoge Tatra is het hoogste gedeelte in het Tatra gebergte, dat ligt op de grens tussen Polen en Slowakije. Het Tatra gebergte is onderdeel van de Karpaten, wat één van de meest indrukwekkende berggebieden van Europa is.  In het Tatra gebergte vind je ook nog de Witte Tatra (Belianske), de Westelijke Tatra en de Lage Tatra.

De grens tussen het Poolse deel van de Hoge- en Westelijke Tatra loopt van de Liliowepas langs de Sucha Woda Gąsienicowa-vallei. De Hoge Tatra kenmerkt zich door stijgende massieve rotsen. Dit geeft een rauw, alpine karakter met prachtige pieken. De Hoge Tatra beslaan een veel kleiner gebied dan de Westelijke Tatra, waardoor ze met hun grote populariteit favoriet zijn onder de meeste natuurliefhebbers. Het is niet makkelijk om bij deze hoge pieken te komen, het ligt namelijk verstopt in het zuidelijkste punt van Oost-Polen.

Wat ons betreft mag je de Hoge Tatra niet missen als je op wandelvakantie naar Polen gaat: hier vind je de allerhoogste pieken, met als trekpleister de hoogste berg van Polen, Rysy op 2.499 meter.

kaart van het tatra gebergte

De vier gebieden in de Hoge Tatra

De Tatra’s liggen zowel in Slowakije als Polen. Op deze pagina bespreken we de karakteristieke gebieden van het Poolse deel. In het Poolse deel bestaat de Hoge Tatra uit de volgende gebieden:

Hala Gąsienicowa

Het populairste gebied van het Tatra gebergte, vlakbij Zakopane. Mede omdat je hier wandelt door een schitterende vallei die zo uit een sprookje kan worden gehaald. Verder vind je hier een uitgebreid netwerk van bergwandelpaden, geschikt voor verschillende niveaus. Het moeilijkste bergpad Orla Perć, van de gehele Tatra vind je hier ook.

wandelen in polen

Poolse Vijvervallei

De Tatra-vallei met de meeste meren. Verschillende wandelroutes met uitzichten over alle gletsjermeren om nooit te vergeten. Hier vind je ook de hoogste waterval van dit gebergte Wielka Siklawa, deze is maar liefst 70 meter hoog.

wandelen hoge tatra

Morskie Oko

Voor velen de populairste regio, omdat je hier het bekendste en het diepste Tatra-meer, Morskie Oko vindt. Morskie oko is letterlijk vertaald: Zee oog of oog van de oceaan en voor veel natuurliefhebbers het mooiste gletsjermeer van Europa. Vanaf hier kun je naar Rysy, de hoogste berg van Polen wandelen of genieten van een Typische Poolse soep in een nabijgelegen berghut.

morskie oko hoge tatra polen

Regle

De Regle zijn de uitlopers van het gebied. De naam Regle wordt ook gebruikt om de Tatra heuvels te beschrijven, die bedekt zijn met loofbossen gelegen aan de noordkant van het Tatra gebergte. Het gebied dat gelegen ten zuiden van Zakopane wordt soms onderscheiden als een apart deel van het Tatra gebergte onder de naam Reglowe Tatry of de verkorte naam Regle.

wandelen rondom zakopane

De hoogste bergtoppen in de Poolse Hoge Tatra

De hoogste toppen van de Hoge Tatra, zijn ook de hoogste toppen van het hele Tatra gebergte. Wist je dat 60 Tatra-pieken hoger zijn dan 2.400 meter boven de zeespiegel? Dat betekent een extra uitdaging als je over de aller moeilijkste wandelroutes gaat.

tatra gebergte hoge pieken polen

Vier van die pieken boven de 2.400 meter liggen in Polen: Rysy (2.499 meter – Dit is de hoogste berg van Polen), Wielki Mięguszowiecki Szczyt (2.438 meter), Niżnie Rysy (2.430 meter) en Czarny Mięguszowiecki Szczyt (2.404 meter). De hoogste top die volledig aan de Poolse kant ligt, is Kozi Wierch met 2.291 meter. Orla Perć, het moeilijkste en meest veeleisende Tatra-pad, loopt hier doorheen.

Daag jezelf uit in de Hoge Tatra Polen

Jij bent avontuurlijk en haalt graag alles uit het leven. Zo ook tijdens je vakanties. Jij bent niet het type om ‘well-done’ te bakken aan het strand van de Spaanse Costa’s. Een fiets-, wandelvakantie of een intensieve meerdaagse wandeltocht ga jij niet uit de weg.

We bieden kleinschalige actieve groepsreizen aan naar het Tatra gebergte waarin je onder andere de hoge Tatra, de vijf vijvers, de Westelijke Tatra en Swinicia trotseert. Deze wandelroutes kenmerken zich door veel hoogteverschillen en uitdagende paden. in de avonden kom je tot rust in een heerlijk Pools hotel en samen met de groep vier je aan het einde van de expeditie je uitzonderlijke prestaties.

Is het je eerste expeditie? Start met een wandeling door het Reuzengebergte of kies voor een expeditie op maat met je eigen reisgezelschap.